Yapılan açıklamalarda ailelerin iletişim kurarken kendi iletişim becerilerini çocuklardan beklemenin doğru olmadığı açıklandı. Sağlıklı bir iletişim için çocukların bilişsel gelişim seviyelerine göre anlayacağı dille konuşmak gerekir.
Anne ve babalar çocuklarının doğruyu yanlışı ayırt edip toplum içinde uyumlu bireyler olarak yaşamasını isterler. Çocuklara bir şeyler öğretirken ve çocuklarla iletişime geçerken onların dünyayı algılayış şekillerini ve becerilerini göz önünde bulundurmak gerekir. 3 yaşında çocuklar çok sık soru sorar. Soruları sizi sinir etmek için değil dünyayı keşfetme arzusunda olduğu için sorar. Gördüğü duyduğu her şey onun için yeni bir macera kapısıdır. Yetişkin için sıradan bir olay ve olgu bu yaştaki çocuklar için gizem dolu bir bilmecedir. Gizemi keşfetmek adına çok sık sorular sorar.
5 yaş çocuklar zihinsel gelişimleri açısından gerçek ile hayali ayırt etmekte zorlanırlar. Kendi hayal ettiği bir olayı gerçekmiş gibi büyük bir heyecanla anlatabilir. Kafasında kurduğu bir takım hayali unsurları gerçekmiş gibi anlatabilir. Bu yapıda bir çocuğu suçlamak ve kızmak doğru bir yaklaşım değildir. Bu yaklaşımınızla onun hayal gücüne sınırlama koymuş olursunuz. Sizden korkmasına ve duygularını içe atmasına neden olur. Bir süre sonra artık size duygu ve düşüncelerini anlatmak istemez.
0-6 yaş çocuklar soyut kavramları anlayamazlar. Onlarla konuşurken somut kavramlar kullanmalısınız. İstediğiniz şeyi dolaylı yoldan değil direk söylemelisiniz. Böylece kendisinden beklenileni kolayca anlayabilirler. İletişimde en önemli unsur beden dilidir. Ağzınızdan çıkan kelimeler bazen yetersiz kalabilir. Hal ve hareketlerinizle çocuğa bazen çok şey anlatabilirsiniz. Seni seviyorum derken kaşlarınızın çatık ve ses tonunuz sert olursa söylediğiniz sevgi sözcüğü çocuğa inandırıcı gelmeyecektir. Sözlerinizle beden diliniz çelişmemelidir.
Çocuğunuz size bir şey anlatmaya başladıysa işlerinizi bırakıp onu dinleyin. Başka şeylerle uğraşmanız anlattığına önem vermediğiniz duygusunu karşı tarafa aşılayacaktır. Arada anlattığı şeylere tepki verin. Böylece çocuk size sürekli bir şeyler anlatmanın heyecanı içinde olacaktır. Bu da çocuğun özgüven duygusunu geliştirecektir. Çocuğunuza anlattığı şeylerle ilgili sorular sorun. Etkin bir dinleyici olduğunuzu gösterin. Anlattıklarını ciddiye aldığınızı sözlerinizle değil duruşunuzla sergileyin.
Çocuğunuzu suçlayan, aşağılayan, iğneleyen, yargılayan sözler kullanmayın. İletişim kurarken sen dili yerine ben dilini kullanmayı tercih edin. Ben dili çocukta empati becerisini geliştirecektir. Olayları daha sağlıklı değerlendirecektir. Sen böyle yaptığın için ben çok üzülüyorum diyerek sizi anlamasını sağlayın. Hatalı davranışı direk söylemek yerine hatasını fark etmesini sağlayın. Hatasını telafi etmek için çocuğunuza imkân ve olanak sağlayın.
Çocuğunuzu ne olursa olsun bir başka çocukla kıyaslamayın. Kıyaslama çocuğunuzun özgüvenini yıkacak kendini değersiz hissetmesine neden olacaktır. Kıyaslandığı çocuğa karşı için için kıskançlık ve öfke besleyecektir. Kendini yetersiz ve değersiz görecektir.
Öfke nöbeti geçiren çocuğunuzun sakinleşmesini bekleyin. Ani tepkiler vermekten sakının. Sakinleştikten sonra çocuğunuza yaptığı eylemin sonuçlarını düşünmesi için zaman tanıyın. Hatasını fark ettikten sonra çocuğunuzun özür dilemesini sağlayın.
Atakent anaokulları çocuğun olumsuz davranışlarının görmezden gelinmemesi konusunda velileri uyarmaktadır. Çocuğunuzun hiçbir olumsuz davranışını görmezden gelmeyin. Gerekirse çocuğu cezalandırın. Ceza verirken çocuğa 1. Tip ceza vermek yerine mahrum bırakma cezası verebilirsiniz. Sevdiği bir şeyi elinden alabilirsiniz. Dövmek, çocuğu korkutmak sorunları çözmeyecek aksine sorunun daha çok büyümesine neden olacaktır. Sürekli dayakla büyüyen çocukların ruh ve akıl sağlığı büyük oranda zedelenmektedir. Harçlığını kesmek, sevdiği oyuncağı elinden almak, dışarı çıkmasına izin vermemek gibi ceza yöntemleri ile çocuğunuzun davranışlarına şekil verebilirsiniz.
0-6 Yaş Çocuklarla İletişim
Sayma, renkler, büyük küçük gibi kavramlara hakim olurlar. İki yıl anaokulu eğitimi alan bireyler çevreleri ile daha uyumlu olurlar. Kuralları…
Okulların yemek odası temiz geniş ve hijyenik olmalıdır. Plastik tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanımına özen gösterilmelidir. Çocukların yemeklerini kendilerinin…
Kurum anne katılımına izin veriyor mu? Bazı anaokulları ilk hafta uyum sürecinde anne ve babalarında derslere katılmasına izin verirken bazı…
Atakent anaokullarında öğretmenler iyi bir liderdir. Sınıfı çok iyi yönetmelidir. Zamanı iyi kontrol etmelidir. Eğitimi iyi organize edebilmelidir. Krizi iyi…
Çocuk el bebek gül bebek büyütülmez. Kendi ayakları üzerinde duran bireyler yetiştirmeliyiz. Bu yüzden çocukların kendi işlerini kendilerinin yapması sağlanmalıdır.
Kötü alışkanlığınızı unutturacak alternatifler geliştirmelisiniz. Sigara bağımlısı birisinin sigarayı bırakmak için sakız çiğnemesi, elektronik sigara kullanması, leblebi yemesi gibi. Kötü…