Anaokulu Fiziksel Özellikleri Nasıl Olmalıdır

Fiziksel Özellikleri İle Anaokulları

Ataşehir anaokullarında eğitimin nitelikli verilmesi için fiziksel düzene önem verirler. Okullarda gerekli bütün önlem ve tedbirler alınmış olması gerekir. Okul fiziksel olarak çocuğun başarılı olmasına hizmet edecek şekilde ayarlanması gerekir. Okulda gerekli güvenlik önlemleri alınmış olmalıdır. Okul çocuğun tüm ilgi ve ihtiyaçlarına cevap vermelidir. Okulda geniş bir oyun alanı olmalıdır. Nitelikli bir anaokulu özelliklerini Ataşehir anaokulu yöneticileri şu şekilde açıklamaktadır:

  1. Okul şehir trafiğinden uzak olmalıdır. Trafikten uzak okullar sesten uzak olduğu için öğrenme için verimlidir. Şehir içinde çocukların trafiğin olumsuzluğundan etkilenmesi daha yüksektir. Şehir içinde çocukların trafikte kaza yapma olasılığı daha fazladır.
  2. Okul mümkünse tek katlı olsun. İki katlı okullarda çocuklar merdiven çıkarken düşebilir. Çocuklar pencereden sarkıp aşağı düşebilir. Tek katlı okullarda çocukların kaza yapması daha düşüktür. Güvenlik açısından merdivenlere mutlaka parmaklık konulmalıdır.
  3. Okul acil durumlar için acil müdahale odasının olması gerekir. Bu odada ilkyardım için gerekli materyaller olmalıdır.
  4. Okulda öğrenci sayısına yetecek büyüklükte tiyatro salonu olmalıdır. Çocuklara yıl içinde sık sık drama ve tiyatro oyunları oynatıp çocukların toplum içinde konuşma özgüveni geliştirilmelidir.
  5. Okulda her öğrencinin kendine ait dolabı olmalıdır. Bu dolapta çocuğun resmi olmalıdır. Çocuk okuma yazma bilmediği için dolabına isim yazmak anlamsızdır. Bunun yerine çocuğun resmi ya da sevdiği bir hayvan resmi yapıştırmasına izin verilmelidir.
  6. Okulun büyük bir bahçesi olmalıdır. Bahçede çocuğun büyük kas gelişimini destekleyecek araç gereçler bulunmalıdır. Tırmanma standı, bisikletler, arabalar, plastik ve tahtadan yapılma ev, kum havuzu, kaydırak, salıncak, tahterevalli olmalıdır. Bahçenin bir köşesinde fen ve doğa köşesi yapılabilir. Bahçenin bir köşesine çocuklarla birlikte çiçek ve sebze ekilebilir. Çocukların her gün çiçekleri sulayarak sorumluluk kazanması sağlanabilir. Okulun bir köşesinde evcil hayvan beslenebilir. Hayvan besleyerek çocuklara hayvan sevgisi aşılanabilir. Bahçe içinde kış için kapalı bir oyun alanı yapılabilir. Oyun alanında rahat hareket etmelerini sağlayacak araç gereçler hazır bulundurulmalıdır.
  7. Okulların temizliği ve hijyeni önemlidir. Mobilyaların boyu çocuklara uygun olmalıdır. Mobilyaların sivri kısımları kapatılmalıdır. Köşeler çocukların uygun bir şekilde hareket etmesine imkan tanımalıdır. Oyuncaklar ve araçlar çocukların göreceği yerlere yerleştirilmelidir. Dolaplar çekmeceler ve kutular etiketlenmelidir. Çocukların yaş gurubuna göre tehlike taşıyan oyuncaklar sınıfta tutulmalıdır. Çocukların yutabileceği oyuncak parçalar okulda bulundurulmamalıdır. Kesici aletler ve kimyasal maddeler çocuklardan uzak tutulmalıdır.
  8. Okulların yemek odası temiz geniş ve hijyenik olmalıdır. Plastik tabak, bardak,  çatal ve kaşık kullanımına özen gösterilmelidir. Çocukların yemeklerini kendilerinin almalarına ve yemekten sonra masayı toplamalarına izin verilmelidir. Bu yüzden kırılgan olmayan plastik mutfak araçları kullanılmalıdır.
  9. Ataşehir anaokulunda iç mekan iyi ayarlanmıştır. Bina içinde eğitimi destekleyen araç gereçler bulundurulmalıdır. Araç gereçlerin kaliteli ve dayanıklı olması önemlidir. Sağlık açısından tehlike taşımayan araç gereçler olmalıdır. İç mekânda veli görüşme odası olmalıdır. Müdür ve personel odaları olmalıdır. El işi ve sanat atölyesi bulunmalıdır. Çocukların uyku ve dinlenmeleri için odası olmalıdır. Odada yataklar ortopedik ve hijyenik olmalıdır. Yemek odası temiz ve havalı olmalıdır. Okulda gösteri ve konferans odası olmalıdır. Öğretmenlerin dinleneceği öğretmenler odası olmalıdır. Ortam çocuklara ev ortamının sıcaklığını hissettirecek şekilde dizayn edilmelidir. Yer döşemeleri sentetik ve kaymaz olmalıdır. Giriş bölümünde çocukların eşyalarını asacak vestiyer ve ayakkabı dolapları bulunmalıdır. Çocukların çalışmasını sergileyebileceği panolar olması gerekir.
Salih

Comments are closed.

Recent Posts

İki Sene Anaokuluna Gitmenin Sakıncaları Nelerdir

Sayma, renkler, büyük küçük gibi kavramlara hakim olurlar. İki yıl anaokulu eğitimi alan bireyler çevreleri ile daha uyumlu olurlar. Kuralları…

6 sene ago

Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Edilir

Kurum anne katılımına izin veriyor mu? Bazı anaokulları ilk hafta uyum sürecinde anne ve babalarında derslere katılmasına izin verirken bazı…

6 sene ago

Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olmalıdır

Atakent anaokullarında öğretmenler iyi bir liderdir. Sınıfı çok iyi yönetmelidir. Zamanı iyi kontrol etmelidir. Eğitimi iyi organize edebilmelidir. Krizi iyi…

6 sene ago

Anaokulu Çocuklarında Anne Ayrılık Korkusu nasıl giderilir

Çocuk el bebek gül bebek büyütülmez. Kendi ayakları üzerinde duran bireyler yetiştirmeliyiz. Bu yüzden çocukların kendi işlerini kendilerinin yapması sağlanmalıdır.

6 sene ago

Çocuklardaki kötü alışkanlıkaları Nasıl Değiştirebiliriz?

Kötü alışkanlığınızı unutturacak alternatifler geliştirmelisiniz. Sigara bağımlısı birisinin sigarayı bırakmak için sakız çiğnemesi, elektronik sigara kullanması, leblebi yemesi gibi. Kötü…

6 sene ago

0-6 Yaş Çocuklarla İletişim

Atakent anaokulları çocuğun olumsuz davranışlarının görmezden gelinmemesi konusunda velileri uyarmaktadır. Çocuğunuzun hiçbir olumsuz davranışını görmezden gelmeyin. Gerekirse çocuğu cezalandırın.

6 sene ago