Anaokulu Çocuklarında Anne Ayrılık Korkusu nasıl giderilir

Anne Bağımlığı ve Ayrılık Korkusu

Atakent anaokulları yetkilileri çocukların yaşadıkları ayrılık korkusunu anne bağımlılığı olarak açıkladılar. Anne bağımlısı kişiler hayat felsefesi olarak anne onayı olmadan asla görüşünü benimsemiş kimselerdir. Annesine bağımlı kişiler kendine has bağımsız duruş sergileyemez. Annesine aşırı bağımlı kişi ilerleyen yaşantısında büyük sıkıntılar çekmeye başlıyor. Anne bağımlılığı genelde eşler arasında evlilik problemlerinin ortaya çıkmasına neden oluyor. Birçok evlilik; bireyin kendi kararlarını kendisinin alamaması yüzünden sona ermektedir. Bazı evliliklerin yıkılmasında bu tür bağımlılıklar etkilidir. Annesini yaşamın merkezine alan ve ondan ayrı hareket etmeyen eş adayı eşini değersiz, gergin, mutsuz hale getirir.

Mutlu bireyler kendi kararlarını kendileri alır. Yaşamında seçimlerinin sorumluluğunu alabilirler. Ailesinden bağımsız kendi yaşamına yön verebilir. Yönetebilen ve kendine yetebilen bir kişiliğe sahiptir. Yaşamda hiçbir mücadeleye girmeyen bütün ihtiyaçları anne ve babaları tarafından karşılanan çocuklar hayat yolunda çok zorlanmaktadır. İlerleyen yıllarda karar alırken ve seçim yaparken zorlanırlar. Seçimlerinin sonuçlarını çok ağır bedellerle öderler.

Anne bağımlısı bireyler fikirlerine sürekli bir onay arar. Gündelik yaşamda birçok işlerini kendi başına yapamazlar. Sürekli yardım ve destek beklerler. Anne bağımlılığının oluşması 0-6 yaş dönemine dayanır. İlk 6 yılda çocuğun kişiliği şekillenir. Bu dönemde kazandığı davranışlar ve duyguları tüm yaşamına yön verir. Anne ve babanın 0-6 yaş döneminde aşırı koruyucu tutum sergilemesi çocuklarda anne bağımlılığını arttırır. Aşırı koruyucu anne babalar çocuğu aşırı derecede korur, onun adına bütün işleri yapar. Çocuğun başına bir şey gelmesin diye dışarıda oynamasına izin vermez. Çocuğun hayatına aşırı müdahale edilmesi çocuğun özgüveni düşük birey olarak yetişmesine neden olur.

Dünyaya yeni gelen bebek dünyayı annesine göre algılamaya başlar. Zamanla kendi bedenini annesininkinden ayırmaya başlar. Bebek büyüdükçe anneye olan bağımlığı azalır. Bebek tüm ihtiyaçları annesi tarafından karşılanan birey olmaktan yavaş yavaş çıkmaya başlar. Çocuk büyüdükçe birçok işi kendisi yapmaya çalışır. Merdivende kendisi yürümek, ayakkabısını kendi bağlamak ister. Bu dönemde çocuğun girişimcilik özelliği desteklenmelidir. Çocuk adına işleri yapmak çocuğun bağımlı bir kişiliğe sürükler. Çocuğu serbest bırakmak, girişimcilik özellikleri desteklenmelidir.

Bebekler kendi başına ilk adımı attıktan sonra bazı şeyleri tek başına yapabileceğini düşünmeye başlar. Kendi yemeğini kendisi yeme, ayakkabısını kendi giyme, yürürken elinin tutulmamasını ister. Tüm bunlar bebeğin özgürleşme çabasıdır. Kendi başına iş yapma isteğinin sonucudur.

Çocukların büyümesine izin verin. Aşırı koruyucu olmayın. Çocuk için gerekli önlem ve tedbirleri alıp çocuğu serbest bırakın. Kendi başına karar alabilen, eylemlerinin sorumluluğunu üstlenen çocuklar yetiştirmeye özen gösterin. Çocuk adına iş yapmayı bırakın. İş yapmayı öğretip işleri çocuğun yapmasını sağlayın. Çocuklarınıza bazı konularda güvenin. Çocuklarınıza görev ve sorumluluklar verin. Dizinizin dibinde el bebek gül bebek büyümelerine izin vermeyin.

Annesinden hiç ayrılmamış çocuklar özellikle okul öncesi dönemde ve 1. Sınıfta okula uyum sorunu çekmektedir. Bu durum Atakent anaokullarında açık bir şekilde görülüp tespit edilmiştir.  Annesine aşırı bağlı, el bebek gül bebek büyütülen çocuklar okulun ilk günlerinde annesinin arkasından ağlayan çocuklar haline gelir. 0-6 yaş döneminde çocuklara kazanmaları gereken tüm davranışları kazandırmak gerekir. Bu kritik dönemde kendisinden beklenen görevleri yerine getirmeleri için onlara imkan vermelisiniz.

Hayat şartları giderek zorlaşmaktadır. Çocuklarınızı bu zorluklardan uzak tutmaya çalışmanız boşunadır. Çocuklar sizin çektiğiniz acı ve sıkıntıları mutlaka fark etmelidir. Çocuk el bebek gül bebek büyütülmez. Bu yüzden hayatın zorlukları ve sıkıntıları ile bir an önce tanışması gerekir. Kendi ayakları üzerinde duran bireyler yetiştirmeliyiz. Bu yüzden çocukların kendi işlerini kendilerinin yapması sağlanmalıdır.

Salih

Comments are closed.

Recent Posts

İki Sene Anaokuluna Gitmenin Sakıncaları Nelerdir

Sayma, renkler, büyük küçük gibi kavramlara hakim olurlar. İki yıl anaokulu eğitimi alan bireyler çevreleri ile daha uyumlu olurlar. Kuralları…

6 sene ago

Anaokulu Fiziksel Özellikleri Nasıl Olmalıdır

Okulların yemek odası temiz geniş ve hijyenik olmalıdır. Plastik tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanımına özen gösterilmelidir. Çocukların yemeklerini kendilerinin…

6 sene ago

Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Edilir

Kurum anne katılımına izin veriyor mu? Bazı anaokulları ilk hafta uyum sürecinde anne ve babalarında derslere katılmasına izin verirken bazı…

6 sene ago

Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olmalıdır

Atakent anaokullarında öğretmenler iyi bir liderdir. Sınıfı çok iyi yönetmelidir. Zamanı iyi kontrol etmelidir. Eğitimi iyi organize edebilmelidir. Krizi iyi…

6 sene ago

Çocuklardaki kötü alışkanlıkaları Nasıl Değiştirebiliriz?

Kötü alışkanlığınızı unutturacak alternatifler geliştirmelisiniz. Sigara bağımlısı birisinin sigarayı bırakmak için sakız çiğnemesi, elektronik sigara kullanması, leblebi yemesi gibi. Kötü…

6 sene ago

0-6 Yaş Çocuklarla İletişim

Atakent anaokulları çocuğun olumsuz davranışlarının görmezden gelinmemesi konusunda velileri uyarmaktadır. Çocuğunuzun hiçbir olumsuz davranışını görmezden gelmeyin. Gerekirse çocuğu cezalandırın.

6 sene ago