Atakent Anaokulu yetkilileri insanların alışkanlıkları istenilirse değiştirilebileceğini açıkladı. İnsan yedisinde ne ise yetmişinde de odur. Can çıkar huy çıkmaz gibi atasözleri bizlere alışkanlıkları değiştirmenin ne kadar zor olduğunu anlatır. Alışkanlıklar yapmaktan zevk aldığımız sürekli yaptığımız eylemleri ifade eder. Alışkanlıklar iyi alışkanlık ve kötü alışkanlık olarak iki guruba ayrılır. Kitap okumak iyi bir alışkanlıkken sigara kullanmak kötü alışkanlık olarak sınıflandırılır. Alışkanlıkları değiştirme konusunda Atakent anaokulu uzmanları şu önerileri yapmaktadır:
İnsanların duyguları ve davranışları düşüncelerinden beslenir. Bir konu hakkında ne düşünüyorsak o konuya ilişkin duygu ve davranış geliştiririz. İşe başlarken ben bu işten asla başarılı olamayacağım diyen birisi ne kadar denerse denesin işe negatif yaklaştığı için o işten başarısız olması doğal bir sonuçtur. Negatif düşünceye sahip birisi yeni denemeler yapmaz. Zorluklar karşısında çabuk pes eder. En ufak bir engel onu hedefinden alıkoyar. Değiştirmek istediğiniz davranış için ben bunu değiştirmeye hazırım düşüncesini kişi kendisine empoze etmelidir. Acabalarla yola çıkan kişiler ilk engelde yolundan dönecektir. Hazır olmak değişim için tek başına yeterli değildir. Kişinin kendine ciddi bir yol haritası belirlemesi gerekir. Değiştirmeyi düşündüğü alışkanlık nedir, bu alışkanlık hangi durumlarda ortaya çıkıyor, kişi bu alışkanlığı neden değiştirmek istiyor, gerçekten bu alışkanlıktan kurtulmak istiyor mu, daha önce değiştirmek için harekete geçti mi, değişim için neler yapabilir, hangi yöntemleri kullanmalı, daha önce bu yöntemleri kullandı mı kullandıysa neden işe yaramadı? Sorularına mutlaka cevap bularak işe başlamalıdır.
Kişi değiştireceği alışkanlığı gözden geçirmelidir. Gözden geçirdikten sonra kendisine hedef belirlemelidir. Hedefler ulaşılabilir olmalıdır. Hedefler uzun vadeli değil kısa vadeli olmalıdır. Hedefe giderken kendisine bir yol haritası çizmelidir. Bu alışkanlığından kurtulmak için neler yapabileceğini belirlemelidir. Bu konuda gerekirse uzman desteği almalıdır. Hedefe ulaştığında kendisine yeni hedefler koymalıdır. Kişiyi o alışkanlığa iten olumsuz durumları tespit edip bu olumsuz durumlardan kurtulması gerekir.
Sizi zayıf düşüren durumları tespit edin. Sizi hedeften alıkoyan tüm unsurlardan uzak durun. Sizi o alışkanlığın kucağına iten durumları tespit etmelisiniz. Alışkanlıkla mücadele konusunda deneyimli kişilerin fikirlerine başvurmalısınız. Alışkanlıkla mücadele kapsamında neler yapabileceğinizi belirleyin. Kendinize bir yol haritası çizin. Size karamsarlık aşılayan dostlarınızla aranıza mesafe koyun.
Kötü alışkanlığınızı unutturacak alternatifler geliştirmelisiniz. Sigara bağımlısı birisinin sigarayı bırakmak için sakız çiğnemesi, elektronik sigara kullanması, leblebi yemesi gibi. Kötü alışkanlığınızı unutturacak eylemlerin içine girin. Alışkanlıktan birden kurtulmak kolay değildir. Bu yüzden aşamalı olarak alışkanlıkları terk etmelisiniz. Davranışı sergileme sıklığınızı azaltarak işleme başlayabilirsiniz. Günde 1 paket sigara içen birisinin ilk hafta 2 günde 1 paket içip diğer hafta 3 günde 1 paket sigara bitirerek kademeli olarak sigara içme alışkanlığından kurtulabilir.
Birçok alışkanlık zaaflarımızdan kaynaklanır. Kendimizi güçlü hissettiğimiz anlarda kötü alışkanlıklarımızı terk edebiliriz. Sigarayı bırakan birisi kendini güçsüz hissederse en ufak bir sorunda sigarayı yeniden kendisine sığınak olarak seçecektir. Bu yüzden alışkanlıklar ancak kendimizi psikolojik olarak güçlü hissettiğimiz anda değiştirilebilir. Hayatınızı olumsuz yönde etkileyen ruh ve beden sağlığınızı tehlikeye atan alışkanlıklardan bir an önce vazgeçmelisiniz. Özellikle sigara ve alkol kullanım alışkanlığı sizi hem ruhsal hem de bedensel açıdan olumsuz etkileyecektir. Alışkanlıkları toplumsal baskılar yüzünden değil kendiniz istediğiniz için değiştirmelisiniz. O zaman hedefinize ulaşmanız daha kolay olacaktır.
Sayma, renkler, büyük küçük gibi kavramlara hakim olurlar. İki yıl anaokulu eğitimi alan bireyler çevreleri ile daha uyumlu olurlar. Kuralları…
Okulların yemek odası temiz geniş ve hijyenik olmalıdır. Plastik tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanımına özen gösterilmelidir. Çocukların yemeklerini kendilerinin…
Kurum anne katılımına izin veriyor mu? Bazı anaokulları ilk hafta uyum sürecinde anne ve babalarında derslere katılmasına izin verirken bazı…
Atakent anaokullarında öğretmenler iyi bir liderdir. Sınıfı çok iyi yönetmelidir. Zamanı iyi kontrol etmelidir. Eğitimi iyi organize edebilmelidir. Krizi iyi…
Çocuk el bebek gül bebek büyütülmez. Kendi ayakları üzerinde duran bireyler yetiştirmeliyiz. Bu yüzden çocukların kendi işlerini kendilerinin yapması sağlanmalıdır.
Atakent anaokulları çocuğun olumsuz davranışlarının görmezden gelinmemesi konusunda velileri uyarmaktadır. Çocuğunuzun hiçbir olumsuz davranışını görmezden gelmeyin. Gerekirse çocuğu cezalandırın.