Anaokulu Seçerken Nelere Dikkat Edilir

Anaokulu Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Atakent anaokulu eğitimin ailede başladığını savunur. Eğitim ailede başlar ve eğitim kurumları ile devam eder. Çocuğun iyi bir geleceğe sahip olması için çocuğun eğitim aldığı kurumların nitelik durumu çok önemlidir. Eğitim kurumları seçerken dikkatli olmak tüm anne ve babaların temel görevidir. Anaokulu ve kreşler çocukları gün boyu oyalayan kurumlar değildir. Çocuklar burada temel eğitim alırlar. Davranış geliştirir, yeni bilgiler öğrenir, ilköğretime daha hazır bir pozisyonda geçiş yapar. Bakıcı yanında büyüyen çocukla kreş ve anaokuluna giden çocuk arasında belirgin farklar bulunur. Kreş ve anaokulu eğitimi alan çocukların özgüven duygusu daha gelişmiştir. Kendini rahat ifade edebilir. Temel bilgi ve becerilere sahiptir. Renkleri, sayıları ve harfleri tanıyabilir. Olaylar arasında neden sonuç ilişkisi kurabilir. Daha paylaşımcı ve yardımseverdir. İşbirliğine açıktır. Çevresiyle barışık bir kimliğe sahiptir.

Atakent anaokulları anaokulu seçimi konusunda velilere şu hususlara dikkat etmesini tavsiye ediyor:

  1. Öğrenci gurupları kaç kişilik? Bazı anaokulları çok kalabalıktır. Öğretmen başına düşen çocuk sayısı fazladır. Çocuk sayısı arttıkça öğretmenin çocuklarla ilgilenme düzeyi azalacaktır. Kalabalık sınıflarda düzen ve disiplin daha zor sağlanır. Kalabalık sınıflarda çocuklarınız kendini rahat ifade edemez. Kavga gürültü ve kargaşa daha fazla olur. Öğretmen her çocukla özel olarak ilgilenemez. Bu yüzden anaokullarında ideal sınıf 15 kişiliktir. Bu sayı 20’yi geçtikten sonra sıkıntılı sonuçlar doğurur.
  2. Öğretmenlerin deneyim durumu nasıl? Öğretmenlerin eğitim düzeyi önemlidir. Alanında uzman pedagojik eğitim almış kişiler olmalıdır. Mesleğinde en az 3 yıllık tecrübeye sahip olmalıdır. Kaliteli bir eğitimden geçmiş ve kendini sürekli geliştiren ve yenileyen öğretmenler çocuklarınıza artı değer kazandırır. Öğretmenler çocuk gelişim psikolojisine hâkim olmalıdır. Çocuğunuzun diliyle konuşmalı, aynı frekanstan yayın yapmalıdır. Çocuğunuzun seviyesine inmeli, onu psikolojik olarak anlamalıdır. Bir sorunu olduğunda anında müdahale edebilmelidir.
  3. Kurum sürekli öğretmen ve personel değişikliği yapıyor mu? İstikrarlı anaokulları kolay kolay personel ve öğretmen değişikliğine gitmez. Çünkü personel ve öğretmen değişikliği kurumunda işlerin aksamasına ve çocukların bu değişiklikten olumsuz etkilenmesine neden olacaktır. Çocuklar alıştığı personelin yerine bir başkasını görmesi çocuklarda tedirginlik meydana getirir. Öğretmenine alışan bir çocuğun yeni öğretmenine alışması zaman alacaktır. Çocuğu da psikolojik açıdan olumsuz etkileyecektir.
  4. Çocukların beslenme durumu nasıl? Anaokullarında çocuklara öğlen yemeği verilir. Öğlen yemeklerinde fast-food menü veren anaokullarından uzak durun. Protein, karbonhidrat ve sebze dengesini tutturan kurumlara yönelin. Çocukların beslenmesi gelişimleri açısından çok önemlidir.
  5. Okulda yapılan aktiviteler çocukların yaşına ve gelişim düzeyine uygun mu? 3 yaş çocukları paylaşmayı yeni öğrenirler. Bu yüzden mekânlarda bol oyuncak olmalı. Çocuklara düzenlenen etkinlikler hafif düzeyde olmalı. Ağır aktiviteler çocukları yorar ve çocuklarda yetersizlik duygusu uyandırır. Başarılı olmayan ve bir işi yapamayan çocuklar üzülebilir, kendini yetersiz ve beceriksiz hissedebilir.
  6. Kurum anne katılımına izin veriyor mu? Bazı anaokulları ilk hafta uyum sürecinde anne ve babalarında derslere katılmasına izin verirken bazı kurumlar buna müsaade etmiyor. Ayrılık ve okul korkusu olan çocuklar uyum sürecinde anne ve babalarını yanında görmek ister.
  7. Okulun fiziksel durumu nasıl? Okul çocuklar için dizayn edilmelidir. Lavaboda çeşmelerin boyu çocuklara göre ayarlanmalıdır. Yemek salonunda masa ve sandalye boyları çocuklara göre belirlenmelidir. Okulda gerekli güvenlik önlemleri ve tedbirleri alınmalıdır. Merdivenler varsa merdivenlerde mutlaka tırabzan olmalıdır. Prizler çocukların ulaşamayacağı yerlerde olmalıdır. Prizlerde koruyucu takılmış olmalıdır. Okulun geniş oyun alanı ve bahçesi olmalıdır. Çocukların enerjilerini boşaltabileceği mekânlara sahip olmalıdır.
Salih

Comments are closed.

Recent Posts

İki Sene Anaokuluna Gitmenin Sakıncaları Nelerdir

Sayma, renkler, büyük küçük gibi kavramlara hakim olurlar. İki yıl anaokulu eğitimi alan bireyler çevreleri ile daha uyumlu olurlar. Kuralları…

6 sene ago

Anaokulu Fiziksel Özellikleri Nasıl Olmalıdır

Okulların yemek odası temiz geniş ve hijyenik olmalıdır. Plastik tabak, bardak, çatal ve kaşık kullanımına özen gösterilmelidir. Çocukların yemeklerini kendilerinin…

6 sene ago

Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olmalıdır

Atakent anaokullarında öğretmenler iyi bir liderdir. Sınıfı çok iyi yönetmelidir. Zamanı iyi kontrol etmelidir. Eğitimi iyi organize edebilmelidir. Krizi iyi…

6 sene ago

Anaokulu Çocuklarında Anne Ayrılık Korkusu nasıl giderilir

Çocuk el bebek gül bebek büyütülmez. Kendi ayakları üzerinde duran bireyler yetiştirmeliyiz. Bu yüzden çocukların kendi işlerini kendilerinin yapması sağlanmalıdır.

6 sene ago

Çocuklardaki kötü alışkanlıkaları Nasıl Değiştirebiliriz?

Kötü alışkanlığınızı unutturacak alternatifler geliştirmelisiniz. Sigara bağımlısı birisinin sigarayı bırakmak için sakız çiğnemesi, elektronik sigara kullanması, leblebi yemesi gibi. Kötü…

6 sene ago

0-6 Yaş Çocuklarla İletişim

Atakent anaokulları çocuğun olumsuz davranışlarının görmezden gelinmemesi konusunda velileri uyarmaktadır. Çocuğunuzun hiçbir olumsuz davranışını görmezden gelmeyin. Gerekirse çocuğu cezalandırın.

6 sene ago